Доступність посилання

ТОП новини

Командне золото українських каратистів на міжнародному турнірі і значення спорту для підтримки України


Suren Balyiants on the left, GPHK 2024 – SKIF Karate-Do International Tournament. Czech Republic, April 27-28, 2024
Suren Balyiants on the left, GPHK 2024 – SKIF Karate-Do International Tournament. Czech Republic, April 27-28, 2024

ПРАГА Попри повномасштабну війну, збірна каратистів та каратисток України взяла участь у міжнародному турнірі у Чехії і посіла перше загальнокомандне місце.

Яке значення мають спортивні перемоги для підтримки України? Що у часи війни означає участь у міжнародних змаганнях для українських спортсменів? Які виклики для спорту загалом і для каратистів України виникають через триваюче повномасштабне вторгнення Росії?

Про це Радіо Свобода розпитало учасників та представників Федерації традиційного карате України, які приїхали до Чехії.

Міжнародний турнір GPHK 2024 – SKIF (Міжнародної федерації Шотокан Карате-До – ред.) пройшов у чеському місті Градец Кралове. Серед близько 450 спортсменів у Гран-прі змагалися учасники та учасниці з Греції, Данії, Німеччини, Польщі, Румунії, Словенії, Чехії та України.

За два дні змагань 120 українських каратистів взяли 111 медалей:

  • 38 золотих,
  • 27 срібних
  • та 46 бронзових
Міжнародний турнір з карате: Україна проти Чехії. Квітень 2024
Міжнародний турнір з карате: Україна проти Чехії. Квітень 2024

«Всі були налаштовані виривати перемогу зубами», – розповів Радіо Свобода Петро Кліменко, президент спортивного клубу «Сентай», майстер спорту України та чемпіон світу з карате 2010 року.

Петро Клименко (зліва) з каратистом збірної України на змаганнях у Чехії
Петро Клименко (зліва) з каратистом збірної України на змаганнях у Чехії

Війна, кажуть каратисти, неабияк змінила не лише спілкування із іноземними суперниками, вона змінила погляди і мотивацію українських спортсменів, а також їх ставлення до участі у міжнародних змаганнях.

«У порівнянні з іншими країнами було помітно, як ми емоційно були готові вигравати,– розповідає володар чорного поясу 3 Дан Шотокан карате – SKIF Петро Кліменко.– Кожен виступ нашого спортсмена – це крики в один єдиний голос, емоції, неймовірна підтримка».

За каратистів і каратисток з України вболівала не лише українська громада у Чехії, але й повний зал батьків, дітей, тренерів і самих учасників на трибунах.

Українські вболівальники на турнірі з карате у місті Градец Кралове, Чехія. 2024 рік
Українські вболівальники на турнірі з карате у місті Градец Кралове, Чехія. 2024 рік

Рухатися наперекір війні

Для українських каратистів такі події – це можливість розвиватися попри війну, говорять представники України. «У час, коли через агресію проти нашої держави проведення змагань, включно з карате, значно обмежено (з безпекових міркувань), участь у міжнародних змаганнях є чи не єдиною можливістю розвитку для спортсменів, – розповідає майстер спорту України з Шотокан карате Сурен Бальянц.

Володар 3 Дану, Бальянц взяв перші три місця у трьох категоріях. На момент початку великої війни спортсмен був за кордоном, але згодом повернувся. Після участі у чемпіонаті світу 2023 року в Угорщині для нього це друге змагання за межами України.

Українські каратисти з нагородами у Чехії. 27 квітня 2024 року
Українські каратисти з нагородами у Чехії. 27 квітня 2024 року

«Змагання дають можливість рухатись та розвиватись, а коли українці виходять на міжнародний рівень і досягають своєї мети – це найкращий показник вмотивованої людини відчувати впевненість у своїх діях», – коментує президент спортивного клубу «Сентай» Петро Кліменко.

Шотокан карате має великий потенціал в Україні, каже віце-президент Федерації Шотокан Карате-До України SKIF Борис Кліменко.

Повномасштабне вторгнення не зупинило роботу спортсменів, а навпаки, дало поштовх до більшого розвитку та набору нових членів, додає він. Наразі спортсменів, які згодом беруть участь у національних та міжнародних чемпіонатах, готує 18 обласних підрозділів. Утім, і ризики для майбутнього розвитку карате очевидні.

Шикування перед виступом у Чехії. Сурен Бальянц крайній справа
Шикування перед виступом у Чехії. Сурен Бальянц крайній справа

Ринг – це не фронт, але йому допомагає

Цього разу на гран-прі у Чехії було 14 каратистів, які є військовозобов’язаними, повідомили Радіо Свобода представники Київської федерації SKIF. Вони приїхали за погодження Міністерства молоді та спорту України. Проте, як буде далі, після запровадження закону про мобілізацію, там поки що не знають.

Каратисти з України. Чехія, квітень 2024
Каратисти з України. Чехія, квітень 2024

«Активні члени Федерації написали петицію про те, що в багатьох клубах розвитку Шотокан карате-до (дітей) тренують молоді інструктори, – розповідає перший віце-президент Шотокан карате-до SKIF Борис Кліменко. – Тому ми просимо розглянути питання дитячих тренерів. Якщо тренера мобілізувати, тоді діти не зможуть займатися карате. А це не дуже добре для виховання молоді».

Подібну електронну петицію про бронь дитячих тренерів раніше на офіційному сайті Офісу президента України опублікували представники українського футболу. Мовляв, це ставить під питання майбутнє покоління якісних гравців і загрожує масовості дитячого спорту.

Як і в інших видах спорту, російське вторгнення безпосередньо вплинуло на життя і поточну чисельність представників карате в Україні. «Великий відсоток хороших спортсменів виїхали закордон і закінчили спортивну карʼєру, – говорить президент спортивного клубу «Сентай» Петро Кліменко. Вони, за його словами, не змогли знайти клубів відповідного рівня підготовки.

Український каратист проти чеського суперника. Квітень 2024
Український каратист проти чеського суперника. Квітень 2024

Водночас чимало українських шотокан-каратистів тримають оборону на фронті. Зі слів Петра Кліменка, йдеться про сотні тренерів та спортсменів, які пішли обороняти країну на початку повномасштабного вторгнення або згодом. Серед них є полеглі герої і ті, хто вважається зниклими безвісти.

У Федерації Шотокан Карате-До України говорять і про важливість підтримки українських військових.

«Цього разу ми плануємо зробити збір та розіграти прапор з часів визволення Харківщини, який нам передали військові», – розповідає Петро Кліменко. З цим прапором каратисти піднімались за нагородами у Чехії.

Українські каратисти зайняли призові місця у Чехії
Українські каратисти зайняли призові місця у Чехії

Амбасадори спорту і підтримки України

«Важливим є і привернення уваги до України, – розповідає Радіо Свобода майстер спорту з карате Сурен Бальянц. – А як це можна зробити краще, ніж вийти на п’єдестал переможцем?» Під час останніх змагань у Чехії представники української збірної «викладалися на повну», додає він, і виходили з прапором України.

Це наша місія, як амбасадорів спорту, нагадати, що у нас іде війна, і ми потребуємо допомоги
Бальянц

Такі події, як Гран-прі у Градеці Краловему, не обходяться без обговорення війни з учасниками інших держав, говорить Бальянц: «Війна наклала відбиток на теми розмов, змінивши їх із професійної на воєнну тематику».

На турнірі у Чехії спортсмени збірної України, з його слів, активно розповідали іноземними колегам про ситуацію вдома та важливість підтримки з боку Європи.

«Це наша місія, як амбасадорів спорту, нагадати, що у нас іде війна, і ми потребуємо допомоги», – додає він. І це дає свої плоди, мовляв, всі іноземні спортсмени, з ким Бальянцу доводилося спілкуватися під час турнірів, засуджують дії Росії та підтримують українців.

Каратисти збірної України у Чехії. Петро Клименко зверху по центру
Каратисти збірної України у Чехії. Петро Клименко зверху по центру

«Ця війна розбудила в наших серцях ще більшу жагу до перемог, щоб весь світ знав про нашу незламність, – додає майстер спорту Петро Кліменко. – Головне, що ми показуємо всьому світу, що ми готові боротись і вигравати на всіх фронтах».

  • Із 2022 року Міжнародна федерація Шотокан Карате-До (SKIF) не допускає до своїх змагань учасників із Росії та Білорусі.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG