Доступність посилання

ТОП новини

«Вони маскуються і обманюють людей» – Епіфаній назвав умови існування в Україні Російської православної церкви


Глава ПЦУ  вважає, що не всі прихожани УПЦ МП усвідомлюють, що вони ходять до російських храмів.
Глава ПЦУ  вважає, що не всі прихожани УПЦ МП усвідомлюють, що вони ходять до російських храмів.

В Україні можуть функціонувати храми Російської православної церкви (РПЦ) за умови, якщо вони не будуть «маскуватися» під українську церкву і визнають свою приналежність до Москви.

Про це в інтерʼю Радіо Свобода заявив предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

«Якщо ми демократична країна, то в Україні може існувати Російська православна церква, але вони повинні назвати себе Російською православною церквою, а не маскуватися під назвою української церкви. Ми проти цього», – сказав Епіфаній.

Глава ПЦУ вважає, що не всі прихожани УПЦ (МП) усвідомлюють, що вони ходять до російських храмів. За його словами, Московський патріархат у такий спосіб «обманює людей».

«Вони маскуються. Вони обманюють людей. Багато людей не розуміють насправді. Вони кажуть: «А ми ходимо в українську церкву». А це не українська церква, це російська церква, яка маскується під українську церкву», – заявляє митрополит Епіфаній.

Якщо ж Російська православна церква продовжить існувати в Україні, то, на думку Епіфанія, про це має бут зазначено безпосередньо на храмах: «Тобто якщо ви хочете бути невід’ємною частиною Російської православної церкви, то, будь ласка, пишіть на своїх храмах, що ви є Російською православною церквою. А не вводьте українців в оману, що ви є українською церквою, а насправді ви такою не є».

Натомість, як зазначив Епіфаній, на території Росії немає жодного представництва ПЦУ. Це означає, що православні українці, які там проживають, не мають змоги відвідувати українську церкву, що ставить в нерівні умови росіян в Україні і українців у Росії.

«Мільйони є українців на території Російської Федерації, але в нас немає жодного храму, в нас немає жодного представництва. Це нормальне явище, коли на території однієї помісної православної церкви може бути присутня інша церква, яка з дозволу помісної церкви може обслуговувати, надавати духовну підтримку», – коментує Епіфаній.

За даними СБУ, станом на жовтень 2023 року, з початку повномасштабної агресії РФ було відкрито 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 16 – митрополити церкви. Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради та колабораціонізму. 26 фігурантам-представникам УПЦ (МП) повідомлено про підозру, а ще 19 уже отримали судові вироки.

Форум

XS
SM
MD
LG