Доступність посилання

ТОП новини
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

У Міноборони пояснили, хто з держслужбовців підпадає під бронювання

Державні службовці, які є військовозобов’язаними і не мають бронювання, підлягають мобілізації на «загальних підставах», розповів в ефірі телемарафону речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін.

«Державні службовці, які є військовозобов’язаними і не мають бронювання, підлягають мобілізації на загальних підставах. Йдеться про те, що ці люди також на військовому обліку і також можуть бути залученими до Сил оборони. До речі, тими ж саме запитами на чесність і на справедливість можна пояснити те, що з ухваленням нового закону військові пенсіонери силових структур - Міністерства оборони, Нацполіції тощо – також стають на військовий облік», – повідомив Лазуткін.

Він нагадав, що протягом 60 днів всі чоловіки з 18 до 60 років мають оновити свої дані в ТЦК та СП.

Відповідаючи на запитання, хто з держслужбовців підпадає під бронювання від мобілізації, речник повідомив, що є «чіткий перелік категорій, хто звільнятиметься від неї».

«Є чіткі правила, вони дещо змінились, зараз будуть заброньовані держслужбовців так званої категорії «А». Щоб було зрозуміло широкому загалу – це керівники селищних рад, міських рад, тобто ті люди, які очолюють структури і які, відповідно, є головами тих чи інших державних органів, органів місцевого самоврядування. Категорія «Б» і категорія «В» вже буде бронюватись лише на 50%. Тобто люди, які очолюють певні департаменти, певні підрозділи вже можуть бути мобілізованими», – пояснив речник, додавши, що виконавці в держструктурах також можуть бути мобілізовані.

Крім того, відстрочку від призову матимуть представники певних органів державного управління – судді, представники Нацполіції, Нацгвардії та фахівці, залучені до кіберзахисту країни.

Верховна Рада 11 квітня ухвалила закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Це рішення підтримали 283 народні депутати – переважно із владної партії «Слуга народу» та союзних їй фракцій і груп. Із остаточного варіанту документа зникло положення про умови демобілізації військових. 16 квітня закон підписав президент України Володимир Зеленський.

Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.

СБУ закликає на Великдень обмежити відвідування масових заходів

Напередодні Великодня і в саме свято громадян закликали обмежити відвідування масових заходів, дотримуватися комендантської години і не ігнорувати сигнали повітряної тривоги, йдеться у повідомленні Служби безпеки України.

Як зазначається, спецслужба «продовжує системно викривати численні спроби Російської Федерації розхитати суспільно-політичну обстановку в Україні в умовах війни».

«Для реалізації злочинних намірів росіяни використовують великий арсенал заходів підривної діяльності. Зокрема, постійно залучають власну агентуру для вчинення провокацій у різних сферах громадського життя, серед яких – міжконфесійні відносини. Метою загарбників є створення штучних конфліктних ситуацій серед представників релігійних громад для дестабілізації в Україні внутрішньої обстановки», – кажуть у відомстві.

Крім того, за даними СБУ, «ворог активно залучає своїх поплічників для коригування вогню по цивільній інфраструктурі України. Серед потенційних цілей – місця масового перебування людей».

СБУ закликає громадян напередодні та в період святкування Великодня обмежити відвідування масових заходів, не піддаватися на можливі провокації чи підбурювання до незаконних дій, дотримуватися комендантської години, встановленої для конкретного регіону, а під час повітряної тривоги – перебувати в укриттях.

У разі виявлення підозрілих предметів чи осіб, які можуть влаштовувати провокації або становити потенційну загрозу, у спецслужбі просять повідомляти про це правоохоронні органи, уточнили в СБУ.

У спецслужбі просять громадян бути пильними й дотримуватися заходів безпеки.

Раніше у Національній поліції повідомили, що на Великдень в Україні діятиме комендантська година, а поліція слідкуватиме за дотриманням правопорядку. Для цього будуть залучені понад 23 тисячі правоохоронців.

Водночас представник Центру протидії дезінформації РНБО України Іван Сличко в ефірі «Громадського радіо» припустив, що російські війська можуть готувати ракетні провокації по Україні на період Великодніх свят.

В Україні цього року православні віряни та греко-католики відзначатимуть Великдень 5 травня.

«Культ 9 травня»: чим небезпечні російські акції «перемоги» в окупації?

Окупаційна влада на захоплених територіях півдня України заявляє про ймовірність «терактів» і «провокацій» 9 травня. Тому в окупації оголосили про обмеження масових заходів до цієї дати. Втім, кажеть, це компенсують активним долученням, зокрема, школярів до чисельних російських акцій з поширенням певних наративів про війну в Україні.

Докладніше про те, як на окупованих територіях проводять підготовку до 9 травня? Хто бере участь у таких заходах і які гасла поширюють? Які акції до 9 травня проводять у навчальних закладах в окупації і чим це небезпечно, читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

У Франції оцінили військові втрати Росії вбитими і пораненими

За оцінками французької сторони, військові втрати Росії в Україні від початку повномасштабного вторгнення становлять 500 тисяч осіб, зазначив голова МЗС Стефан Сежурне.

«Європа та її партнери зберігатимуть єдність та рішучість стільки, скільки потрібно. Військовий провал Росії вже є. За нашими оцінками, військові втрати Росії становлять 500 тисяч осіб, з яких 150 тисяч убито. І все це навіщо? Якщо коротко – ні за що», – підкреслив глава МЗС Франції в у інтерв’ю «Новой газете. Европа».

За його словами, «задля збереження миру в Європі, а також безпеки співгромадян, не має бути обмежень у військовій підтримці України».

«Президент Республіки (президент Франції Еммануель Макрон – ред.) дуже чітко нагадав у своїй промові в Сорбонні минулого тижня, чому європейські країни мають грати відкрито у своїх відносинах з непередбачуваною і непослідовною державою. Росія має зрозуміти, що коли мир у Європі опиняється під загрозою і на кону стоїть безпека наших співгромадян, то обмежень немає, і не виключається жодний варіант», – сказав Сежурне.

Він також навів «позитивні приклади» підтримки України європейськими країнами – державами Балтії, Польщею, Фінляндією. За словами французького міністра, вони «сповна роблять внесок у підтримку України, в тому числі допомагаючи вести на місцях розмінування, співпрацюючи в галузі кібербезпеки, а також сприяючи виробництву зброї на території України».

За офіційними даними Генштабу ЗСУ станом на ранок, 3 травня, російська армія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 472 140 своїх військових, зокрема 1270 – за останню добу.

Росія і Україна майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявляли про 5937 загиблих. Київ тривалий час цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча. Водночас Зеленський сказав, що не може розголошувати, скільки серед українських військових є поранених і зниклих безвісти. Також, за його даними, втрати Росії склали 180 тисяч військовослужбовців загиблими, і до 500 тисяч разом поранених і загиблих.

«Давай там, українських баб ґвалтуй»: суд почав розглядати по суті справу дружини військового РФ Биковського

Шевченківський районний суд Києва почав розглядати по суті справу стосовно громадянки РФ Ольги Биковської – дружини російського військовослужбовця Романа Биковського, якого вона у перехопленій СБУ телефонній розмові закликала ґвалтувати українських жінок.

Ользі Биковській в Україні повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни і оголосили у міжнародний розшук. Про це «Схемам» (Радіо Свобода) повідомили в Офісі генерального прокурора. Раніше у розслідуванні «Схеми» ідентифікували подружжя Биковських.

Під час засідання прокурор Офісу генерального прокурора Олександр Сафарян зачитав обвинувальний акт стосовно Ольги Биковської – дружини військовослужбовця 56 гвардійського десантно-штурмового полку у складі 7-ї десантно-штурмової дивізії (гірської) РФ – Романа Биковського, який брав участь у повномасштабному вторгненні Росії в Україну.

«Биковська О.М., усвідомлюючи той факт, що її чоловік Биковський Р.О. у складі ЗС РФ здійснив вторгнення на територію суверенної держави та окупував частину Херсонської області, де проживає цивільне населення, яке не бере участі в бойових діях та користується захистом під час збройного конфлікту, маючи на нього психологічний вплив, вирішила реалізувати свій злочинний умисел шляхом його схиляння до вчинення кримінально караних дій та досягнення змови на порушення законів і звичаїв війни у формі жорстокого поводження з цивільним населенням України – українськими жінками, які перебувають в умовах тимчасової окупації, шляхом їх ґвалтування», – йдеться в обвинувальному акті.

Ці дії Биковської правоохоронці кваліфікували як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 438 КК). Санкція за цією статтею - позбавлення волі від 8 до 12 років.

Суд призначив наступне засідання на 20 серпня.

Раніше «Схеми» разом з російською редакцією «Радіо Свобода» ідентифікували подружжя Биковських, фрагмент розмови яких перехопила та опублікувала СБУ.

У ньому російський військовий спілкувався з дружиною, яка, сміючись, заохочувала чоловіка «ґвалтувати українських баб». Ними виявилися 27-річний десантник Роман Биковський, який брав участь у повномасштабному вторгненні Росії в Україну та його дружина – Ольга Биковська, обоє – родом з Орловської області РФ.

У розмові з журналістами Радіо Свобода Роман Биковський заявив, що голос на записі СБУ – не його. При цьому його голос – такий же, як на «плівках» правоохоронців. Голос Ольги Биковської також повністю співпадає з голосом на опублікованому українською спецслужбою аудіозаписі. Під час розмови з журналістами вона повідомила, що її чоловік перебував у Севастополі, уточнивши, що він лікується у шпиталі після поранення. Де саме – сказала, що не знає. Після цього Ольга Биковська перервала розмову та скидала подальші дзвінки. На повідомлення у соціальних мережах ані Роман Биковський, ані його дружина більше не відповіли.

Після розмови Ольга взагалі видалила сторінку «Вконтакте».

На Донеччині 3 травня через російські обстріли загинули 3 людини, 5 поранені – прокуратура

На Донеччині внаслідок російських обстрілів 3 травня загинули троє людей, п’ятеро зазнали поранення, повідомила обласна прокуратура.

«Зранку 3 травня 2024 року окупаційні війська РФ обстрілюють Покровський і Бахмутський райони. У Кураховому, яке ворог, ймовірно, обстріляв з використанням РСЗВ «Ураган», загинуло двоє цивільних. Також поранено жінку й чоловіка 33 і 48 років. Крім того, під приціл російських військових потрапило місто Часів Яр, де від атаки FPV-дрону на вулиці загинув 55-річний житель, ще двоє громадян віком 46 й 53 роки отримали травми», – йдеться в повідомленні.

Також, за даними прокуратури, на власному подвір’ї внаслідок артилерійського обстрілу села Нетайлове зазнав тілесних ушкоджень 71-річний пенсіонер.

У прокуратурі повідомили, що ведуть розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів і звичаїв війни.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Президент України Володимир Зеленський раніше повідомив, що за квітень 2024 року російські війська випустили по Україні понад 300 ракет різних типів, майже 300 дронів-камікадзе Shahed і більше ніж 3200 керованих авіабомб.

Війська РФ сунуть далі від Авдіївки: що агресор готує на літо?

Вранці 3 травня український Генштаб повідомив про півсотню атак армії Росії на Авдіївському напрямку за добу.

Дуже широка і географія атак – у зведенні зазначено, що агресор штурмував райони Архангельського, Сокола, Семенівки, Новоолександрівки, Новопокровського, Уманського, Калинового, Яснобродівки, Нетайлового та Первомайського.

Проєкт DeepState в ніч проти 3 травня заявив про чергове просування росіян у районі Очеретиного – 90% села, судячи з карти, окуповані.

На цьому фоні заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю британському The Economist заявив, що падіння Часового Яру – це питання часу з огляду на застосування військами РФ КАБів та їхню перевагу в артилерії.

Також він не виключив наступу російських сил на Харківську та Сумську області – навпроти них на території РФ вже зосереджено 35 тисяч осіб, і їхня кількість може зрости до 70 тисяч. Скібіцький зазначив, що цього замало для захоплення великого міста, але може бути достатньо для виконання меншого завдання.

«Швидка операція, щоб увійти та вийти – можливо. Але операція із захоплення Харкова чи навіть Сум – це зовсім іншого порядку. Росіяни це знають. І ми це знаємо», – наголосив він.

Пріоритетом для Москви, за словами Скібіцького, залишається захоплення всього Донбасу – цієї мети РФ намагатиметься досягти наприкінці травня-початку червня, зі стартом свого нового наступу.

Головні питання випуску:

  • Де Росія може вдарити наприкінці травня-початку червня?
  • Чи «потягне» Кремль операцію з оточення Торецька цього літа?
  • І від чого залежить рішення Москви атакувати Харківську та Сумську області?

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Схід

  • Поставки зброї від США почались, але цей процес потрібно пришвидшити, заявив президент України Володимир Зеленський 29 квітня під час пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, який перебуває з офіційним візитом у Києві. Відповідаючи на запитання журналістів про темпи постачання озброєння, Зеленський зазначив, що «дещо почало надходити», але не все.
  • Україна зможе почати обмежені контрнаступальні операції наприкінці цього року, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни, опублікованому 27 квітня. За прогнозами аналітиків, ЗСУ «із високою ймовірністю» стабілізують лінію фронту вже у наступні місяці.
  • З середини травня ситуація для України буде складною, але не катастрофічною, заявив очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в інтерв’ю BBC Україна, опублікованому 22 квітня.
  • Армія Росії розпочне новий наступ на Донбасі наприкінці весни – на початку літа цього року, заявив Буданов в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD, опублікованому 7 квітня. За його прогнозом, російські сили намагатимуться рухатись у напрямку Покровська.
  • Видання Politico 3 квітня опублікувало матеріал, у якому йдеться про критичне становище ЗСУ в разі літнього наступу російської армії. Джерела серед українських високопосадовців анонімно розповіли журналістам, що «існує великий ризик руйнування лінії фронту там, де російські генерали вирішать зосередити свій наступ». Серед причин такої ситуації співрозмовники назвали нестачу безпілотників, гаубиць і сотень тисяч снарядів і ракет.
  • У українських військових закінчуються боєприпаси на Донбасі – такими оцінками поділився радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі в інтерв’ю каналу АВС News 17 березня.
  • Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив 15 березня, що війська РФ продовжать тиснути на Донбасі, щоб дестабілізувати українські оборонні лінії – аби розпочати вже новий наступ влітку 2024 року. За прогнозами аналітиків, успіхи Кремля у ньому залежатимуть від військової допомоги Заходу Україні.
  • Ситуація в зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) «Таврія» залишається «складною, проте контрольованою», а на Авдіївському напрямку «стабілізується». Про це вдень 3 березня написав у телеграмі командувач угруповання Олександр Тарнавський.
  • Територія на захід від Авдіївки залишається у центрі зусиль російського наступу на сході України, заявила 29 лютого розвідка Великої Британії. За її даними, армія РФ відтоді просунулась на 6 км від центру міста і «майже напевно» отримала контроль над Ласточкиним, Степовим і Сєверним.
  • Сили оборони України відійшли від селища Ласточкине, щоб «організувати оборону по лінії населених пунктів Орлівка – Тоненьке – Бердичі і не допустити подальшого просування супротивника далі в західному напрямку». Про це повідомив спікер ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій вдень 26 лютого в ефірі телемарафону.
  • Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 17 лютого заявив про виведення українських підрозділів з Авдіївки. Через два дні, 19 лютого, командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський повідомив, що на Авдіївському напрямку українські військові закріпилися на «нових рубежах оборони».
  • 18 грудня минулого року командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив, що Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і «згорнули деякі військові операції через брак іноземної допомоги».

По всій Україні оголошували повітряну тривогу, в ЗСУ попередили про активність авіації РФ

У всіх областях України близько 15-ї години 3 травня оголосили повітряну тривогу.

Повітряні сили ЗСУ попередили про активність російської авіації.

«Активність ворожої тактичної авіації, МіГ-31К (цей літак є потенційним носієм ракет «Кинджал» – ред.). Є загроза застосування авіаційних засобів ураження для областей, де оголошена повітряна тривога», – йдеться в повідомленні.

Приблизно через 20 хвилин повітряну тривогу скасували в більшості областей. Станом на 15:39 вона продовжує діяти у Харківській, Донецькій і Житомирській областях. На Житомирщині, за даними Повітряних сил, залишається ракетна небезпека.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Президент України Володимир Зеленський раніше повідомив, що за квітень 2024 року російські війська випустили по Україні понад 300 ракет різних типів, майже 300 дронів-камікадзе Shahed і більше ніж 3200 керованих авіабомб.

УПЦ і велика війна: дії московської церкви в Україні та чи стоїть питання її заборони

Після незначного інформаційного затишшя Українська православна церка, що перебуває в єдності з Московським патріархатом (УПЦ МП) знову на вустах в українців. На початку травня Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту Української православної церкви (Московського патріархату) із Запоріжжя Луці за розпалювання релігійної ворожнечі. А Печерський районний суд Києва у ці дні дозволив зняти електронний браслет із колишнього настоятеля Києво-Печерської лаври Павла. Тим часом у Верховній Раді до другого читання так і не дійшов закон про заборону на діяльність підпорядкованої Московському патріархату релігійної організації.

Радіо Свобода зібрало інформацію:

  • про діяльність УПЦ
  • чому парламентарі досі не дійшли згоди чи є підстави заборонити московський патріархат
  • та як війна впливає на переходи громад від УПЦ (МП) до ПЦУ

За час повномасштабної агресії РФ Служба Безпеки України, згідно з офіційними повідомленнями, відкрила майже сімдесят кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП). 16-ть із них – щодо митрополитів.

Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради та колабораціонізму.

26 фігурантам-представникам УПЦ (МП) було повідомлено про підозру, а ще 19 уже отримали судові вироки.

З останніх підозр, про які повідомила СБУ, зокрема наприкінці квітня, йдеться про підривну діяльність з боку настоятеля Святогірської лаври УПЦ (МП) митрополита Арсенія. За даними слідства, клірик «здав» окупантам розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі на Донеччині.

У самій УПЦ на офіційному сайті тоді написали, що арешт владики є відвертим порушенням прав людини і спрямований на примусове усунення митрополита Арсенія від виконання послуху намісника Святогірської лаври, котра є одним із головних духовних центрів України, і його ізолювання.

Варто відзначити, що днем раніше на фоні арештів і обшуків в УПЦ (МП) на офіційному Ютуб-каналі нардепа Юрія Бойка (принаймні так канал себе позиціонує) вийшло звернення, у якому колишній член проросійської Партії регіонів та «Опозиційного блоку»

Юрій Бойко закликав владу «проявити милосердя та братську любов до прихожан і зупинити ці процеси». Він називає це спробами «очорнити УПЦ, у якій мільйони прихожан, які в тому числі є на фронті»...

У Харкові через удар РФ зруйновані кілька будинків, під завалами – люди, відомо про одну загиблу – мер

У Харкові внаслідок авіаудару, завданого російськими силами 3 травня, зруйновані кілька будинків, відомо про одну загиблу людину й двох поранених, повідомив міський голова Ігор Терехов.

За його словами, влучання було в Холодногірському районі міста у зоні житлової забудови.

«Під ударом приватний центр Харкова, зруйновані кілька будинків, під завалами перебувають люди. Триває пошуково-рятувальна операція», – написав Терехов у телеграмі.

Згодом він додав, що надійшла інформація про одну загиблу жінку пенсійного віку і про двох постраждалих. Голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов уточнив, що 78-річний чоловік має гостру реакцію на стрес, а 66-річний чоловік зазнав акубаротравми.

За словами Синєгубова, удар, попоредньо, був завданий керованою авіаційною бомбою.

Читайте також: Удар РФ по Дергачах: було два влучання, більшість постраждалих дітей були на занятті у спортклубі

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що за квітень 2024 року російські війська випустили по Україні понад 300 ракет різних типів, майже 300 дронів-камікадзе Shahed і більше 3200 керованих авіабомб.

Останнім часом російські війська посилили свої атаки Харкова і Харківщини. Як заявив міський голова Ігор Терехов, російські війська найчастіше обстрілюють Харків з С-300 з Бєлгородської області Росії – ці снаряди за 40 секунд долітають до міста, проте все частіше застосовують і «Шахеди».

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Зеленський у Хмельницькому обговорив безпеку АЕС і відновлення пошкоджених ударами РФ енергооб’єктів

Президент України Володимир Зеленський, перебуваючи 3 травня в Хмельницькому обговорив, зокрема, безпеку Хмельницької АЕС і відновлення пошкоджених російськими ударами енергетичних об’єктів. Про це Зеленський повідомив у своєму зверненні.

«Сьогодні – у Хмельницькому. День присвячений ситуації в області – безпекові питання, захист регіону, все, що стосується внеску Хмельницької області в оборону всієї нашої держави. Були детальні доповіді щодо ППО і РЕБ в області – на ключових об’єктах. Ми обговорили безпеку Хмельницької атомної станції, загалом потенціал енергетики в регіоні та відновлення тих об’єктів, які були пошкоджені російськими ударами», – сказав президент. Деталей доповідей він не навів.

Як повідомила пресслужба голови держави, командувач оперативного командування «Захід», бригадний генерал Володимир Шведюк і командувач угруповання сил і засобів територіальної оборони «Захід» доповіли про оперативну ситуацію на Хмельниччині, зокрема про захист об’єктів критичної інфраструктури. А міністр внутрішніх справ Ігор Клименко поінформував про заходи для охорони й захисту Хмельницької АЕС – використання мобільних вогневих груп і засобів РЕБ.

За повідомленням, під час поїздки Зеленський також представив нового голову Хмельницької обласної державної адміністрації Сергія Тюріна, який від березня 2023 року виконував обов’язки начальника ОВА.

У березні-квітні російські сили атакували об’єкти генерації і системи передачі у Хмельницькій, Харківській, Запорізькій, Львівській, Київській областях. Серед іншого, внаслідок російської атаки повністю зруйнована Трипільська ТЕС, яка розташована за 20 кілометрів від Києва.

На війні в Україні був убитий командир ГРУ Ульман, засуджений за вбивство цивільних у Чечні – ЗМІ

Колишній командир групи спецпризначення ГРУ РФ Едуард Ульман, заочно засуджений за розстріл шістьох цивільних у Чечні 2002 року, був убитий на Донбасі, повідомляє видання «Новая Бурятия» з посиланням на колишнього керівника Союзу військовослужбовців «Захист» Сергія Семанчука та матір Ульмана Наталю Коробенкову. Видання не уточнює, коли саме загинув Ульман і за яких обставин це сталося.

Російські солдати під керівництвом Ульмана під час Другої чеченської війни розстріляли 41-річну матір сімох дітей, вагітну восьмою дитиною Зайнап Джаватханову, її племінника Магомеда Мусаєва, 68-річного директора сільської школи Саїд-Магомеда Аласханова, завуча водія Хамзату Тубурову.

Інцидент стався у Шатойському районі Чечні 11 січня 2002 року. Ульман, побачивши машину, за кермом якої був Тубуров, відкрив вогонь. Унаслідок стрілянини був убитий Аласханов, а Тубуров і Сатабаєв були поранені. Після цього машину відігнали з дороги, а водія та пасажирів відвели на ферму, де розташувалися російські спецпризначенці.

Ульман доповів про те, що сталося майору Олексію Перелевському, який наказав йому розстріляти людей, що залишилися живими. Едуард Ульман після цього, за даними видання «Холод», сформував «підгрупу знищення», до якої увійшли його підлеглі Володимир Воєводін та Олександр Калаганський. Невдовзі після цього розстрілу російських військових затримали.

Суди присяжних двічі виправдовували Перелевського, Ульмана, Воєводіна та Калаганського. У 2007 році Північно-Кавказький військовий окружний суд ухвалив обвинувальний вирок, Перелевський отримав девʼять років колонії суворого режиму, Ульман – 14 років, Воєводін – 12 років, Калаганський – 11 років. Однак до оголошення вироку Ульман та двоє його підлеглих зникли. Термін відсидів і вже вийшов на волю лише Перелевський.

Міноборони: на пʼяти напрямках завершується будівництво оборонних фортифікацій

Міністерство оборони України повідомило, що на пʼяти напрямках будівництво оборонних фортифікацій підходить до завершення.

За повідомленням відомства, йдеться про Сумську, Запорізьку, Донецьку, Херсонську і Харківську області.

Інших деталей у відомстві не навели, але оприлюднили відео зі спорудженням фортифікацій.

Минулого місяця Кабінет міністрів виділив понад 8 мільярдів гривень на будівництво фортифікацій. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на своїй сторінці у телеграмі зазначив, що кошти вдалося залучити шляхом перерозподілу видатків держбюджету.

За даними уряду, від початку 2024 року на зміцнення оборонних рубежів із державного бюджету спрямували майже 38 мільярдів гривень.

Раніше президент України Володимир Зеленський піcля робочої поїздки до Харківської області розповів про підготовку фортифікацій у разі нового наступу Росії. Він зауважив, що «росіяни мають бачити, що ми готові оборонятися».

В інтервʼю французьким журналістам Зеленський заявив, що Україна будує три лінії оборони по всій лінії фронту і на кордоні з Білоруссю.

Кремль назвав «небезпечними» останні заяви Макрона і Камерона про війну в Україні

Кремль назвав дуже важливою та небезпечною заяву президента Франції Емманюеля Макрона, який назвав умови надсилання західних військ в Україну.

Речник президента РФ Дмитро Пєсков 3 травня зазначив, що Франція в особі глави держави продовжує постійно говорити про можливість своєї прямої залученості на землі, що є дуже небезпечною тенденцією

Небезпечним Пєсков назвав і заяву міністра закордонних справ Великої Британії Дейвіда Камерона про те, що Київ має право використовувати британську зброю для ударів по території Росії.

Розвідка Британії: через український удар по аеродрому в РФ Москві довелося розосередити близько 40 літаків

Українська атака на російський аеродром «Кущевська», ймовірно, привела до того, що приблизно 40 літаків різних типів були виведені з цього району й розміщені на численних аеродромах РФ далі від лінії фронту, заявила розвідка Великої Британії 3 травня.

«Вплив цього навряд чи буде відразу очевидним чи значним. Однак Україна вже продемонструвала здатність завдавати ударів значно далі вглиб Росії, ніж ці точки розосередження. Застосування таких заходів розосередження означає, що тривалість бойових вильотів повинна буде збільшитися, щоб зберегти ту саму постійність у просторі поля бою. Це, у свою чергу, вимагатиме більше палива, збільшуватиме вартість, а також створюватиме більше навантаження на екіпажі», – йдеться в повідомленні.

Раніше цього тижня британська розвідка назвала успішним український удар по військовому аеродрому «Кущевська» у Росії на минулих вихідних.

Чехія не підтримує українських чоловіків, які в цій країні уникають мобілізації – Ліпавський

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що його країна не підтримує українських чоловіків, які намагаються сховатися від мобілізації в Україні, сидячи за кордоном. Також очільник зовнішньополітичного відомства, якого цитує видання Novinky, наголосив, що можливості його країни обмежені, коли йдеться про примусове повернення українських громадян на Батьківщину.

«Чехія вже давно підтримує українських біженців, і ми приймаємо їх на своїй території. Але не тих, хто намагається уникнути призовного обовʼязку», – наголосив Ліпавський.

У Чехії перебувають 94 643 українських чоловіків віком від 18 до 65 років, наголошує речниця відомства Гана Мала. Вони отримують тимчасовий захист у звʼязку з війною.

Міноборони оновило наказ №402: «обмежено придатних» із 4 травня немає

Міністерство оборони України внесло зміни до свого наказу №402, який регламентує роботу військово-лікарських комісій (ВЛК). Ці зміни набирають чинності 4 травня – одночасно з ухваленим 21 березня законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який президент України Володимир Зеленський підписав 2 квітня (опублікований документ був 3 квітня).

Головною новацією документа є те, що майже повністю (за винятком чотирьох випадків) скасовано індивідуальну оцінку придатності, коли ВЛК могла обирати між формулюваннями «непридатний» та «обмежено придатний» (а також «обмежено придатний» чи «придатний»).

Також у багатьох випадках формулювання «обмежено придатні» до служби за умов воєнного стану замінили на таке: «Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони».

Людина з таким записом у військовому квитку може бути мобілізована, якщо у війську є потреба в поповненні саме цих підрозділів.

Війська РФ обстріляли Курахове, двоє людей загинули – МВА

Двоє людей загинули, ще двоє – поранені в Кураховому на Донеччині через російський обстріл 3 травня, повідомив голова Курахівської міської військової адміністрації Роман Падун.

«Сьогодні рано вранці ворог знову обстріляв місто Курахове осколково – фугасними боєприпасами. В зоні ураження опинилася центральна частина міста, пошкоджено багатоповерхівки. Поранено двоє людей, двоє загинули. Вся інформація щодо пошкоджень і руйнувань уточнюється», – написав він у фейсбуці.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Президент України Володимир Зеленський раніше повідомив, що за квітень 2024 року російські війська випустили по Україні понад 300 ракет різних типів, майже 300 дронів-камікадзе Shahed і більше ніж 3200 керованих авіабомб.

«Показати світу правду»: новий речник ОК «Південь» розповів, як мінятиме взаємодію із медіа

Чи дізнається Україна та світ більше про події на фронті російсько-української війни? Про бої на півдні України? Як убезпечити журналістів на цьому напрямку без обмежень для їхній діяльності?

Про це проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» розпитав Дмитра Плетенчука, який нещодавно став керівником об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня. Його призначили на почаду замість Наталії Гуменюк, діяльність якої критикували журналісти.

Перше на чому наголосив новий керівник пресцентру ОК «Південь» – це бути «максимально відкритим» та сприяти роботі преси на півдні.

– На півдні України я працюю вже два роки й з ситуацією знайомий. Так само з представниками медіа ми зі всіма вже працювали. Розумію проблематику, буду робити все можливе для того, щоб максимально надати можливість журналістам висвітлювати ті події, які має побачити світ.

  • У квітні 2024 представники українських та іноземних медіа звернулися до Збройних сил України та Міністерства оборони з проханням замінити Наталю Гуменюк, яка очолює об’єднаний координаційний пресцентр Сил оборони півдня. Медійники стверджували, що Гуменюк забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ в її зоні відповідальності та вимагали забезпечити доступ до районів Херсонщини.
  • 17 квітня Наталія Гуменюк в ефірі Радіо Свобода (програма «Свобода.Ранок») заявила, що доказів журналісти не навели, а пресцентр Сил оборони півдня не порушив жодних наказів командування.
  • Зранку 19 квітня Генеральний штаб ЗСУ повідомив про завершення відрядження Наталії Гуменюк. 22 квітня речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук очолив Об’єднаний координаційний пресцентр Сил оборони Півдня.

За результатами моніторингу дослідження Інституту масової інформації, 30% новин у найбільших відвідуваних українських онлайн-медіа у квітні 2024 року були присвячені безпосереднім бойовим діям війні Росії проти України. Порівняно з попередніми періодами кількість публікацій про війну зменшилася. Плетенчук зауважує, що це може бути наслідком обмеження діяльності журналістів.

ОГП: в Україні зросло число дітей, загиблих і постраждалих через агресію РФ

В Україні станом на ранок 3 травня, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, через російську агресію 546 дітей загинули, щонайменше 1319 – зазнали поранення різного ступеня тяжкості, повідомив Офіс генерального прокурора.

«2 травня внаслідок ворогом обстрілу села Мемрик Донецької області загинула 12-річна дівчинка. 2 травня через обстріл військами РФ Дергачів Харківської області зазнали поранення восьмеро дітей – семеро хлопчиків і одна дівчинка – віком від 8 до 15 років, – йдеться в повідомленні.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні раніше повідомила, що в березні 2024 року в Україні було вбито або поранено щонайменше 604 цивільні особи, що на 20 відсотків більше, ніж у лютому. За повідомленням, у березні внаслідок російської агресії загинули або були поранені щонайменше 57 дітей – це вдвічі більше, ніж у лютому.

«Зростання кількості жертв серед цивільного населення в березні відбулося переважно через атаки російських збройних сил із застосуванням ракет і боєприпасів по всій території України, а також збільшення кількості повітряних бомбардувань поблизу лінії зіткнення», – йдеться у звіті.

В ООН також верифікували дані про загибель в Україні 10 810 цивільних людей, поранення 20 556 – від початку повномасштабного вторгнення РФ. В організації припускають, що кількість жертв серед цивільних осіб є набагато вищою.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG