Доступність посилання

ТОП новини

Очікують, чим завершиться війна. Епіфаній пояснив, чому більшість помісних церков досі не визнають автокефалію ПЦУ


За словами глави ПЦУ, процес визнання автокефалії Православної церкви України  триває
За словами глави ПЦУ, процес визнання автокефалії Православної церкви України  триває

Повномасштабне російське вторгнення завадило визнанню автокефалії ПЦУ з боку більшості помісних церков. Наразі багато хто очікує, коли та чиєю перемогою завершиться війна.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів Предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

«Бачите, з часу повномасштабного вторгнення багато хто очікує: чим завершиться ця війна? Бо пропаганда російська працює. Тобто вони (Росія – ред.) вкладають у вуха іншим про те, що «почекайте, не визнавайте, прийде час, коли ми переможемо, і не буде української церкви. І тому навіщо вам ухвалювати якесь рішення, яке в майбутньому не буде мати вираження», – заявив Епіфаній.

За словами глави ПЦУ, процес визнання автокефалії Православної церкви України триває. Наразі автокефалію ПЦУ визнає Вселенський патріархат, який і вручив томос про автокефалію, а також Олександрійський патріархат, Кіпрська і Елладська православні церкви.

«Цей процес поступовий. І я переконаний, що незабаром, особливо коли завершиться війна нашою перемогою, то неодмінно більшість помісних православних церков визнають автокефалією української церкви», – сказав Епіфаній.

За даними цифрового сервісу аналізу державних даних «Опендатабот», на початку повномасштабного вторгнення в Україні діяло 8 782 церков Української православної церкви (Московського патріархату). З них лише 685 перейшли до Православної церкви України.

Найбільше установ, що зробили перехід, у Київській області – 164, а також Хмельницькій та Вінницькій – 155 і 75 відповідно.

Досі 8 097 церков в Україні залишаються у Московському патріархаті. Найбільше таких релігійних установ на Донеччині – 683, Дніпропетровщині та Вінниччині — по 526 церков на кожну.

Водночас лише 22 церкви вказують приналежність до Московського патріархату у своєму найменуванні.

Форум

XS
SM
MD
LG